8月11日,由中国产学研合作促进会、中国技术市场协会、海南省科学技术协会、《中国科技产业》杂志社主办的2023中国科技产业发展全球论坛在海南海口开幕,本次论坛以“聚焦全球科技发展大趋势,构建全球科技创新共同体”为主题,论坛上,“千校万企”协同创新平台正式启动。

On August 11, 2023, China Science and Technology Industry Development Global Forum, hosted by the China Industry-Academy-Research Cooperation Promotion Association, China Technology Market Association, Hainan Science and Technology Association, and China Science and Technology Industry Magazine, was opened in Haikou, Hainan. The theme of this forum is “Focus on the major trends of global science and technology development & Build a global science and technology innovation community.” At the forum, the “Thousands of Schools and Millions of Enterprises” collaborative innovation platform was officially launched.

2023中国科技产业发展全球论坛在海口举办

德国比勒费尔德应用科学大学(简称德国比科大)社会科学院院长、海南比勒费尔德应用科学大学(简称海南比科大)举办方董事长Michael Stricker(中文名:许嘉铭)教授出席了该活动,并作为高校代表之一上台参与了本次论坛的圆桌会议。许教授介绍到,海南比科大是目前我国境内第一所由境外高校在海南自贸港大背景下成立的独立高校,也是第一所德国公立高校在中国境内独立创办的大学,将于今年9月正式开学。

Professor Michael Stricker (Chinese name: Xu Jiaming), Dean of the Faculty of Social Sciences of Hochschule Bielefeld – University of Applied Sciences and Arts (HSBI) from Germany and Chairman of the board of Hainan Bielefeld University of Applied Sciences (BiUH), attended the forum. During the event, Professor Xu, as one of the representatives of the universities, participated in the roundtable discussion of this forum on stage, and introduced BiUH.

BiUH is the first independent university in China established by an overseas higher education institution in the context of the Hainan Free Trade Port, and it is also the first university established independently by a German public university in China. BiUH will officially open in September this year.

校企合作论坛圆桌会议现场

许教授表示,德国比科大推崇“实践嵌入式”也就是理论与实践相结合的学习方式,让学生50%的时间在大学学习,50%的时间在企业工作参与实践,学生把在校学习到的理论知识贯彻到工作中,再把工作中学到的经验反馈到在校学习中,这样往复循环,学生在合作企业的实习完全匹配他们学到的理论知识,使得教学与实践得到紧密结合。德国比科大校企合作的企业大多是大中型企业,校方全力支持学生和青年科学家的职业发展。

Michael Stricker(中文名:许嘉铭)教授

最后,许教授谈到,在海南比科大,校方也在努力寻找和校方目标一致的企业共同实现校企合作的人才培养方案,让“实践嵌入式”培养模式在本地完美根植落地。